Росен Плевнелиев: „Българската Коледа” ще помага на децата с вродени заболявания

Всяка година в България се раждат около 3500 деца с различни вродени заболявания

Да помогнем на децата с вродени заболявания е темата на новото издание на „Българската коледа”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница, предаде „Фокус”. Той добави, че дванадесетото издание на „Българската Коледа” ще насочи своите усилия за грижата с децата с вродени заболявания. „Кампания 2014-2015 година ще се фокусира върху децата с вродени заболявания, които понякога дори нямат шанс за живот”, каза държавният глава и допълни, че само техните родители и близки знаят колко страшно звучат диагнозите като сърдечна аномалия, дихателна недостатъчност, епилепсия и други.

По думите му, всяка година в България се раждат около 3500 деца с различни вродени заболявания. „Част от тях водят до различни усложнения и при липса на диагностика и лечение се стига до тежка инвалидност за цял живот”, заяви президентът. Той допълни, че най-често срещани у нас са вродените заболявания на сърдечно-съдовата система. „В България годишно се раждат между 600-700 деца с вродени сърдечни малформации. Около 45% от тях се нуждаят от интервентна процедура или хирургична намеса. В голяма част от случаите това лечение се осъществява още при новородените или при 1-2 години от живота на детето. Други често срещани вродени заболявания са тези на нервната и на дихателната система”, коментира Росен Плевнелиев.

„Ранното откриване и своевременното адекватно лечение са ключови за цялото развитие на детето. Искаме да помогнем на децата с вродени заболявания със специализирана диагностика, с медикаментозно лечение и с рехабилитация. Поставяме си за цел да заменим морално и технически остарялото оборудване с крайно необходима модерна, високотехнологична апаратура за по-прецизна диагностика и съвременно лечение. Университетските и областните лечебни заведения имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобряване на ранната диагностика и активно съвременно лечение”, добави президентът.

„Приключилото преди броени дни единадесето издание на „Българската Коледа”, което бе посветено на децата със зрителни и слухови увреждания, показа колко голяма е силата на проявената човешка съпричастност и доброта. Пример за това е постигнатият рекорден брой деца, които получиха подкрепа – 524 с тежки хронични заболявания”, подчерта Плевнелиев. Той обясни, че общо 30 лечебни заведения в цялата страна са получили апаратура за 1 207 177 лева. „С помощта на всички, подкрепили „Българската Коледа”, тези деца вече водят по-нормален живот. Всяка кампания на „Българската Коледа” е обществено значима тема в областта на детското здравеопазване”, увери президентът Росен Плевнелиев.