Меглена Кунева: Нуждаем се от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции

Споразумението ще доведе до значителен икономически ръст на ЕС

България се нуждае от трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции като един от инструментите за развитие на икономиката си, повече конкурентоспособност, инвестиции в по-големи пазари, което ще осигури и нови работни места. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на конференция „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ): Перспективи пред малкия и средния бизнес”, предаде „Дарик”.

Вицепремиерът напомни, че според предварителни изследвания на ЕК и водещи световни икономисти споразумението ще доведе до значителен икономически ръст на ЕС – със 119 милиарда евро годишно.

Споразумението е необходимо и във връзка с нивото на инвестиции в ЕС през последните години, чието намаление е с около 15 на сто. В България преките инвестиции от началото на годината до май са 302,6 млн. евро и са намалели с една трета спрямо предишната година, отбеляза вицепремиерът и допълни, че малките и средни предприятия имат сериозен проблем с инвестирането.

Освен ползите от споразумението, вицепремиерът Меглена Кунева отбеляза и страховете на Европа във връзка с него. Сред тях тя открои тревогите около това, че споразумението ще „пусне” на българския пазар генномодифицираните организми, шистовия газ и месото от клонирани животни. „Това не е вярно – нито България, нито ЕС ще отстъпят от високите си стандарти за безопасността, здравето, екозащита и защита на потребителите”, заяви вицепремиерът.

Тя отхвърли и страховете, свързани с АКТА, както и тези в социалната област. Във връзка с арбитражния механизъм, Кунева посочи, че страната ни има задача - да реформира съдебната си система и съобщи, че ангажиментите в тази връзка бъдат представени скоро от правителство под формата пътна карта. Вицепремиерът заяви още, че България ще настоява малките и средни предприятия в българската икономика да бъдат специална част от преговорния пакет, който България представя.