Агенцията по метрология поема пълния контрол над язовирите

До една година агенцията ще установи пълен контрол върху поддръжката и управлението на язовирите

До една година Агенцията за метрологичен и технически надзор ще установи пълен контрол върху поддръжката и управлението на язовирите в България. Това каза за БНР нейният председател Стефан Цанков.

Правителството реши единен национален орган да следи язовирите. Според Цанков обаче агенцията ще разчита на помощта на държавата, за да се справи със задачата.

Законодателят трябва да предвиди периодичността на проверките, които ние да извършваме, различните технически средства, които са необходими. Два варианти има за извършване на действия. Първото е предписания, след това наказателни действия и спиране на съоръженията и тяхното източване. За поддръжка и контрол е необходимо специализирано оборудване. Ще трябва да се закупят уреди. Безплатна безопасност няма, заключи Цанков.

Вчера стана ясно, че 78 язовира у нас са в предаварийно състояние, а 268 са с неясна собственост. Затова правителството ще разработи законодателни мерки до края на годината и ще отпусне 500 000 лева за МЗХ, което да изведе от експлоатация язовирите в предаварийно състояние чрез „Напоителни системи”.