Русия се отказва от „Южен поток“

Москва не може да изпълни газовия проект заради противопоставянето от страна на Европейския съюз, заяви Владимир Путин в Анкара. Ще си сътрудничи с Турция

Русия ще се откаже от газопровода „Южен поток“. Кремъл може да си сътрудничи с Турция за строителството на газова връзка за Южна Европа. Това съобщава руският президент Владимир Путин след срещата си със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, предава AP.

Малко по-рано директорът на "Газпром" Алексей Милер директно обяви проекта "Юген поток" за закрит. Това стана на пресконференция след преговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Путин заявява, че Русия не може да изпълни проекта „Южен поток“ заради противопоставянето от страна на Европейския съюз. Тръбата трябваше да мине през Черно море и България, за да снабдява Южна Европа, заобикаляйки Украйна.

„Ако Европа не желае изграждането (на „Южен поток“), то тогава той няма да бъде изграждан“, казва той, цитиран от Ройтерс.

Решението си руският президент мотивира с позицията на Европейската комисия, която "не помогна, а създаде пречки" по пътя на "Южен поток", както и с отказа на България да позволи започването на работа на нейна територия.

„Ние не можем да започнем строителството в морето, докато не получим разрешение от България“, казва Путин, цитиран от ТАСС. „Това е нелепо и мисля, че е ясно за всички".

„Би било абсурдно да се започне проект в Черно море, по дъното на което трябва да минава газопровод за стотици милиони долари, след това да стигне той до българския бряг и там просто да спре", казва Путин. Според него „Газпром“ е готов да започне строителството на съоръжението, което е с мощност от 64 милиарда кубически метра газ годишно, „още вчера , но ако Европа не иска – няма да го направим".

Руският президент дори предлага на България да поиска обезщетение от Европейския съюз заради пропуснати ползи във връзка с проекта.

„България винаги е твърдяла, че е много заинтересувана от създаването на" Южен поток", но ако тя не може да действа като суверенна държава, след като тя има и други ангажименти, това вече не е наша работа", казва още Путин.

Проектът "Южен поток" бе роден през 2012 г. Дългият около 2400 км. Тръбопровод трябваше да бъде построен под ръководството на руския енергиен концерн „Газпром“ и да доставя годишно до 63 млрд. кубически метра газ през Черно море до ЕС. Проектният обем на инвестицията възлиза на около 16 млрд. евро.

Според руския държавен глава Москва трябва да увеличи газовите доставки за Турция и може да си сътрудничи със страната за строителството на газова връзка на границата с Гърция.

Путин пристигна в Анкара, придружаван от голяма делегация, включително и от 10 министри, за официални разговори, касаещи търговията и желанието на Турция за намаляване на цените на руските газови доставки.

След срещата между двамата държавни глави Русия ще намали цените на природния газ за Турция с 6% от 2015 г. и ще й доставя още 3 млрд. кубични метра, предава Ройтерс.

Двете страни се договориха да строят морски газопровод към Турция, като по-голямата част от горивото по него ще се насочи към турско-гръцката граница, където ще бъде построен нов газов разпределителен център (хъб).

"Днес подписахме меморандум с Botas за строителството на морски газопровод през Черно море с капацитет 63 млрд. куб. м годишно", каза Алексей Милер. По думите му за нуждите на местния пазар ще остават около 14 млрд. куб. м, а останалото ще влиза на пазара на ЕС през границата с Гърция.

Двете страни, които са основни търговски партньори, си поставят за цел повишаване на обема на двустраната търговия от 33 млрд. до 100 млрд. долара до 2020 г.

Русия задоволява по-голямата част от газовите нужди на Турция и е напът да изгради първата ядрена централа в страната. Турските строителни фирми също са активни в Русия, докато милиони руски туристи пътуват до Турция всяка година.

Още преди дни  високопоставени руски представители започнаха да спекулират, че "Южен поток" е под сериозен въпрос. "Русия е готова да построи „Южен поток“, ако ЕС има нужда от проект, който да намали рисковете по транзита на руски газ към общността", заяви министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев. „Южен поток“ е начин за гарантиране и намаляване на риска за европейските потребители. Ако европейските потребители имат нужда от намаляване на рисковете, то ние ще построим „Южен поток“. Ако нямат – няма да го строим“, коментира той, цитиран от руското издание „Взгляд“.

Припомняме, че „Южен поток“ се изправи пред редица трудности в Европа. През юни 2014 г. "Южен поток" беше обявен за замразен от тогавашния премиер Пламен Орешарски заради наказателна процедура, която Брюксел стартира срещу България. Подозренията на Комисията са за непрозрачна процедура за избор на изпълнител на проекта на българска територия.

През септември Европейския парламент призова в незаконодателна резолюция властите в Съюза да отменят редица споразумения в енергийната сфера и едно от тях е за строителството на „Южен поток“.

Самата ЕК още от началото на годината се опитва да постигне договореност с руските власти, че газопроводът ще отговаря на европейските изисквания за либерализация на енергийния пазар. Москва обаче твърдо е на позицията, че проектът е международен и отказва да поиска изключение от правилата, както направи преди години със „Северен поток“.