Робот ще продава кафемашините в Япония

Общество

01-12-2014, 18:25

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Робот раздава презервативи на минувачите в Световния ден за борба със СПИН

"Пепър" ще съветва клиентите каква кафемашината да изберат

Швейцарският гигант "Нестле" въвежда нова стратегия за продажба на своите кафемашини в Япония, предаде Франс прес, цитирана от БТА. От днес в японските магазини за елекродомакински уреди те ще се предлагат от робот полу андроид на име "Пепър". 

"Пепър" ще разговаря с клиентите и ще ги съветва да изберат машината, която най-добре съответства на техните очаквания. 

"Става въпрос за съвсем нов тип комуникация с консуматорите. "Пепър" няма да измести живите продавачи. Той заема ново място, предлагайки подобно на игра взаимодействие с клиентите", обясни говорителят на "Нестле" в Япония. 

Други 999 ескперти по кафемашините ще се присъединят към първия през следващите месеци.
Роботът, който е разработен съвместно от френската компания "Алдебаран" и нейната компания майка в Япония, телекомуникационният оператор "СофтБанк", е способен да води разговор с човек, при условие че последният не се отклонява прекалено много от темата. Андроидът ще комуникира от разстояние със себеподобните си чрез обменна мрежа с данни, така че всеки от "колегите" му да може да обогатява познанията си и да реагира адекватно на желанията на клиентите. Засега "Нестле" не предвижда за изпраща "Пепър" на работа в чужбина. Компанията не за първи път въвежда иновациите си на японския пазар. По думите на нейния говорител "японският пазар е по-важен за "Нестле" от този във Великобритания".