Продадоха на търг американския флаг, летял на борда на "Аполо 10"

Общество

01-12-2014, 17:48

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ален Делон продава оръжия на търг

Редкият екземпляр е с размери 45 на 30 сантиметра

Флагът на Съединените Щати, който лята около Луната на борда на космическия кораб "Аполо 10" през м. май 1969 г., бе продаден на търг в Бостън за 54,4 хиляди долара, предаде ТАСС.
Редкият екземпляр е с размери 45 на 30 сантиметра и бе изложен на аукциона от командира на екипажа Томас Стафорд. На долната бяла лента на флага има надпис с черно мастило:
"Долетяхме до Луната на "Аполо-10" през май 1969, Том Стафорд и Юджийн Сърнан". Заедно със знамето към лота беше включена и снимка на бившия му собственик, държащ флага.
Всички събрани средства от търга ще бъда използвани за създаването на копие в мащаб 1/1 на реактивния самолет X-1 за Музея на авиацията и космонавтиката "Томас Стафорд" в щата
Оклахома. На борда на космическия апарат "Аполо -10" астронавтите взеха една дузина подобни флагове, но само пет от тях имат подпис. 

Мисията на Стафорд се състоя от 18 до 26 май 1969 година. Главната задача на полета бяха маневрите в орбита около Луната и преглед на избраното място за кацане на за следващата
експедиция. Тогава астронавтите не се прилуниха, модулът им се приближи на 15,6 километра до лунната повърхност.