Земеделското министерство ще предложи увеличаване на териториите на защитните гори с 5%

Правителството ще предложи мерки за увеличаване контрола върху незаконната сеч

Министерството на земеделието и храните ще внесе в Министерски съвет предложение за увеличаване с 5% на териториите на защитните гори. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”. „Тези територии са строго индивидуализирани, те са по предложение на държавните горски предприятия, територии в обхвата на водосбори, така че да служат за превенция от вредното въздействие на водите. В тези защитни гори се работи по план, щадящ изсичането на дървесина”, коментира Танева.

Министърът увери, че до края на година ще бъдат предложени и законодателни мерки по увеличаване контрола върху незаконната сеч.

По отношение на това дали ще има реформи в „Напоителни системи” министър Танева посочи, че одитът, който е приключил там, е по последното изменение на Закона за водите – за установяване на разходите, които дружеството е извършило по повод вредното въздействие на водите, т.е. за ролята на държавата по извършването на тази превенция в периода 2011 – 2013 година. „Около 8,8 милиона лева не са разплатени или следва да се разплатят на дружеството за дейности, които в този период е извършило по опазване и превенция и не са му били разплатени. Този одит по никакъв начин не дава отговор на въпроса за източниците на задължения и каква реформа трябва да се направи”, добави министър Десислава Танева.