Правителството с мерки за решаване на проблемите със собствеността на язовирите

Установени са 78 язовира в предаварийно състояние

Правителството разгледа доклад на министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието и храните и на вътрешните работи относно проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите, във връзка с превенцията от наводнения. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Към момента има данни за 2743 язовира, от които 54 – публична държавна собственост; 212 – частна държавна собственост; 2183 – публична общинска собственост; 26 – частна собственост и 268 – неопределена собственост. Те са разположени на речната мрежа, която е съставена от 506 реки (без сухите дерета) с обща дължина 19 754 километра.

Към момента са установени 78 броя язовири в предаварийно състояние.
За решаване на проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите, във връзка с превенцията от наводнения се предлага създаването на работна група от представители на МОСВ, МРРБ, МЗХ, МЕ и МВР, която в срок до 31 декември да разработи ЗИД на Закона за водите, в който да се регламентира редът за поддръжка и експлоатация на язовирите, в това число ясно разписани задължения и отговорности на собствениците; да се определи орган за контрол, неговите правомощия, реда за налагане на принудителни административни мерки и реда за реализиране на административно-наказателна отговорност.

Кабинетът предлага със заповед на министър-председателя да се определи работна група, председателствана от заместник-министър на околната среда и водите и включваща заместник–министри на другите компетентни министерства (МВР, МЕ, МРРБ и МЗХ), както и експерти от предприятие „Язовири и каскади” към НЕК ЕАД, „Напоителни системи” ЕАД, представители на НСОРБ, МВР, МРРБ и МОСВ, която да предоставя експертна помощ на областните комисии, свързана с техническото състояние на язовирите; да предлага решения при неизпълнение на направени предписания; да прави оценка за необходимите финансови средства за осъществяване на мероприятията за постигане на изискващото се техническо състояние на съоръженията и необходимата проводимост на речните русла.

Министерски съвет предлага да се подготви проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на средства в размер на 500 000 лева от бюджета за непредвидени и неотложни разходи за 2014 г. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за финансиране на дейности по временно извеждане от експлоатация на язовири в предаварийно състояние в страната.

Правителството предлага до изясняване на собствеността на 268 язовира с неопределена собственост, дейностите по контрол да се възложат на областните управители, които съгласно чл. 191, ал. 3 на Закона за водите да контролират техническото състояние на хидротехническите съоръжения - държавна собственост, на територията на съответната област.