ЮНЕСКО и Министерство на културата ще обсъждат планове за опазване на културното наследство

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се среща с министъра на културата и кмета на София

С министъра на културата Вежди Рашидов ще разговаряме по планове за опазване на културно наследство – материално, нематериално, за включване на нови паметници, ролята на регионалния център, който е много важен. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова преди бизнес среща с министъра на културата Вежди Рашидов, предаде Агенция „Фокус”. „Ще обсъдим и много други планове в областта на културата. В най-общ план ще говорим как културата от една страна да се демократизира, от друга страна – да бъде дадено достойно място, което България може да внесе със своята много силна традиция, със своето много дълголетно наследство”, посочи Бокова.

Тя поздрави Вежди Рашидов за изложбата, която предстои да бъде представена през 2015 г. „В Лувъра това е едно чудесно начинание – представяне на българската култура и традиция пред света. В този смисъл ЮНЕСКО също може да допринесе много. Имаме планове за бъдеще, което е най-важното”, каза още Ирина Бокова.

Тя връчи и сертификат на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за включването на София в друга голяма мрежа на ЮНЕСКО – на творческите градове. „София – „Град на киното” е признание за всичко, което е направено и за филмовата индустрия, и за културата, и за стимулиране на икономическия растеж, на туризма. Това е голяма световна мрежа и София се включва. Не всички градове, които участват, се включват в тази мрежа. Това все пак е един много сериозен процес на оценка от страна на експерти, но София мина този тест и аз съм много щастлива, че това нещо ще се случи”, заяви Бокова.