Д-р Тонка Върлева: 2 025 лица са официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН в страната

Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” организира четири АНТИСПИН кампании

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН 2008-2015 г. към Министерството на здравеопазването до 21 ноември 2014 г. общият брой на официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН в страната, е 2 025 лица. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Д-р Върлева заяви, че у нас вече няколко години се запазва тенденцията новорегистрираните на годишна база да са около 200 нови случая на ХИВ. В синхрон с тази тенденция от началото на годината до момента са регистрирани нови 195 ХИВ-позитивни лица в страната.

За повишаване на здравната култура на българина и в частност за насърчаване на безрисковото сексуално поведение Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” организира ежегодно четири АНТИСПИН кампании: около 14 февруари (Ден на влюбените), за третата неделя на месец май (Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), лятна кампания през месеците август – септември (по Черноморието, около увеселителни паркове, басейни и молове) и за 1 декември (Световен ден за борба срещу СПИН).

По думите на д-р Върлева, българите и чужденците, особено по черноморските курорти, вече познават добре 17-те мобилни кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и при позиционирането на тези медицински кабинети в различни градове, изчакват пред микробуса, за да проверят актуалния си ХИВ статус; водят своите приятели, партньори, родители, братя и сестри.

„Повечето българи, но особено тези на възраст до 40 години, познават и 19-те КАБКИС – стационарните кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, където всеки един работен ден (а в КАБКИС–Студентски град включително и в събота) могат да бъдат консултирани и да се изследват за ХИВ, както и за други инфекции, предавани по сексуален или кръвен път”, заяви тя. От думите й стана ясно, че през първите девет месеца на годината общо 68 450 лица са получили анонимно и безплатно консултиране и изследване в КАБКИС, мобилните кабинети и превантивните центрове към неправителствените организации.