Инж. Лазар Лазаров: Основната амбиция на АПИ е да завърши проектите по ОП „Транспорт”

Автомагистрала „Струма” е едно от най-големите предизвикателства

Основната амбиция на Агенция „Пътна инфраструктура” е да завърши проектите по ОП „Транспорт”. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров на четвъртия дискусионен форум „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през новия програмен период 2014 – 2020”, предаде Агенция „Фокус”.  Инж. Лазаров уточни, че трябва да се завършат проектите по ОП „Транспорт” – и двата лота на автомагистрала „Марица”, да бъде изграден участъкът от автомагистрала „Тракия” до КПП „Капитан Андреево” и трафикът да бъде изнесен от всички населени места, където минава сега, както и да приключи строежът на автомагистрала „Струма”, обхода на град Габрово, Монтана и западната дъга на София.

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров подчерта, че автомагистрала „Струма” е едно от най-големите предизвикателства. „Строителството на обекта върви с големи темпове, но работата, която трябва да се свърши, е много. При Лот 4 работата не е сложна, но е скъпа”, добави той.

Лазаров посочи, че след 2015 г.  приоритетните участъци ще са скоростният път Видин-Ботевград, автомагистрала „Калотина”, пътен възел „Люлин”-„Бояна”, тунелът под връх Шипка при Габрово, скоростният път от Русе до Велико Търново.

„Трябва да се инвестира основно в транзитните пътища – тези, които провеждат големия трафик поток. Хората от малките населени места могат да кажат, че имат нужда от хубави пътища и не сме забравили и тях. Амбицията на товарните превозвачи е да увеличават максимално товароносимостта на камионите, за да се подобри себестойността”, добави още инж. Лазар Лазаров.