Работодателите са против увеличаване на минималната заплата

Пари се събират от работеща икономика, категорични са синдикатите

Всички работодателски организации са категорично против увеличаването на минималната работна заплата и това сме го заявили и на Тристранния съвет, и в писмените си позиции. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Финансовият министър Владослав Горанов обясни, че исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата ще се осъществи на два етапа по 20 лева.
"Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Има ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата", заяви Васил Велев.

Според президента на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев, за работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида. Той обясни, че синдикатите винаги са настоявали доходите да се повишават. „Всички пищят, че пада потреблението, а това е един от начините да се съживи икономиката", смята Тренчев.
Според синдикатите увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите мислят. „Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика", категоричен е Тренчев.

Васил Велев пък заяви, че няма как да има работеща икономика, ако има такива административни вмешателства в нея.  "25 години продължаваме да си мислим, че богати можем да станем по решение на ръководството, а не с повече работа и по-малко корупция. Това е основната причина, поради която и следващата година ще продължи да се увеличава безработицата", категоричен е той.