Ген. Михо Михо: Военното разузнаване трябва да е адекватно на съвременните заплахи

Необходим е орган, който да координира работата на всички служби, заяви председателят на Комисията по отбрана

Реформата в службите изисква внимателен подход и много задълбочен анализ. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” ген. Михо Михов – председател на парламентарната комисия по отбрана и депутат от АБВ.

По повод на намерението на Министерството на отбраната да предаде архивите на военното разузнаване, ген. Михов заяви, че военната реформа не бива да изпреварва политическите намерения и трябва да се подходи много внимателно. Той беше категоричен, че с агентурата на военно разузнаване зад граница трябва да се действа предпазливо.

„Става дума за вътрешна консумация и за вътрешно противопоставяне, или политически цели, които трябва да се постигнат. Става дума за международни отношения, както и за последици, които са несъизмерими не само с личности, но и с взаимоотношенията между държавите“, коментира ген. Михов. Той посочи, че въоръжените сили използват отбраната като форма за боеве, сражение и операции, а държавата трябва да разполага с адекватно на съвременните заплахи военно разузнаване.

Трябва да има орган, който да координира работата на всички служби, каза ген. Михов, като допълни, че начинът това да се контролира е чрез Закон за националната сигурност и със системен годишен доклад.