Папа Франциск поиска и получи благословия от патриарх Вартоломей

Близкият Изток не може да съществува без християните, написаха двама в съвместната си декларация

Установяването на пълно общение между католици и източноправославни не означава нито подчиняване на едните на другите, нито претопяване, а приемане на всички дарове, които Бог е дал на всеки, за да покаже на целия свят голямото тайнство на спасението. Това главата на Римокатолическата църква папа Франциск каза на патриарха на Православната църква Вартоломей I по време на историческото си посещение в Истанбул, предаде Агенция АНСА.

„Искам да уверя всеки един от вас, че за постигане на желаната цел за пълно единство, католическата църква не възнамерява да налага някакви изисквания освен изискването за общата ни вяра. Готови сме да търсим заедно. Единственото нещо, което католическата църква желае, и към което  и аз се стремя като епископ на Рим, е общението с православните църкви“, отбеляза понтификът по време на божествената литургия за празника на Свети Андрей в Патриаршията на Истанбул.

В света има много жени и мъже, които страдат от недохранване, заради растящата безработица, високия процент млади хора без перспектива и социалната изолация, което може да доведе до разрастване на престъпността и дори до вербуването им от терористите, изтъкна папа Франциск. Като християни сме призвани заедно да се защитим от глобализацията на безразличието, което сега сякаш е взело надмощие, и да изградим нова цивилизация на любов и солидарност, призова папата, обръщайки се към православния свят.

Не можем да се примирим и да приемем един Близък Изток без християните, които там са проповядвали 2000 години в името на Исус, отбелязват папа Франциск и Вселенският патриарх Вартоломей в съвместната си декларация, подписана днес в Истанбул, преди отпътуването на Светия отец за Ватикана.

Преди това папата поиска патриарх Вартоломей да го благослови, както и да благослови Римската църква. При отправянето на тази молба Франциск се поклони дълбоко пред Вартоломей, който постави ръка на главата му и братски го прегърна и целуна.

След това понтификът имаше среща с представителите на католическата общност в Истанбул. Католиците са едва 0,07% от населението на Турция.  Вчера пък той се помоли заедно с главния мюфтия на Истанбул в известната Синя джамия, с който жест също хвърли мост към единението на религиите.

Папа Франциск заяви в края на тридневното си посещение в Турция, че джихадистите от „Ислямска държава" извършват изключително тежък грях срещу Бог в Сирия и Ирак. На пресконференция в самолета по време на обратния полет до Рим той сподели, че има желание да замине за Ирак, но точно в този момент това би създало проблеми на властите. Също така папата каза, че не вярва Сирия сама да е в състояние да поризведе химически оръжия и предположи, че някоя друга държава й ги е продала - може би точно някоя от тези, които я обвиняват за тях. Той оприличи сегашната ситуация на планетата като състояние на трета световна война и коментира, че човечеството не се е поучило от Хирошима.

Главата на Римокатолическата църква разкри, че двамата с Московския патриарх Кирил са изразили взаимно желание да се срещнат, вече са разговаряли за това и, макар сега то да е на малко по-заден план заради войната в Украйна, готовност за диалог има.