Декември идва със сняг

Изпращаме 2014-а със студ и без слънце

Декември пристига с още студ, при това вече не сух. Според синоптиците още днес ще започнат валежи, които в някои части на страната ще преминат в сняг. Най-ниските температури през последния месец от годината ще бъдат минус 5 - минус 10 градуса, а най-високите - между 9 и 14 над нулата. Средната температура по морето ще е около 4 градуса, а в планините минусова - около 5, пише "Всеки ден".

 Още с първия сняг ще се образува и снежна покривка, която ще се задържи. Три дни поред снежинки ще падат най-вече над Видин, Враца и Монтана. В края на седмицата се очаква валежите да спрат. За Никулден синоптиците вещаят облаци над цялата страна. Студът ще скове голяма част от градовете, като само по морето и в Благоевградско термометърът ще е малко над нулата. Подобна ще е ситуацията и около студентския празник.

 В края на първите десет дни обаче валежите ще спрат. Времето ще бъде спокойно, но по-често предимно облачно, на места и с намалена видимост. В София пък цели 12 поредни дни максималната температура ще е 0 градуса. От 13 до 24 декември по обяд термометърът ще заковава на нулата, а нощно време ще пада до минус 6. Тогава улиците ще се заледят. От средата на месеца зимата ще напомни по-сериозно за себе си и времето ще застудее трайно. Вероятност за снеговалежи има и около Коледа. През целия декември се очаква да има едва 7 дни, в които слънцето ще успее да пробие за кратко. През останалото време ще е мрачно, прогнозират метеоролозите.

 Астрономическата зима ще започне на 22 декември в 01 часа и 03 минути. Тя обаче няма никакво намерение да чака точния ден и по всяка вероятност още в следващите няколко дни в планинските райони ще се създаде сложна пътна обстановка.

 От Планинската спасителна служба призовават към повишено внимание, макар валежите до края на седмицата над Южна България да бъдат предимно от дъжд. Снеговалежи се очакват единствено в Дунавската равнина, където усилващият се североизточен вятър много бързо ще създаде условия за натрупване на преспи.
Хронично болните и възрастните хора пък трябва да имат едно наум, тъй като до края на седмицата се очакват сериозни магнитни аномалии.