2014-а се очертава като най-горещата от 130 години насам

Средната температура на планетата през периода януари - октомври е била с 0.68 градуса

2014 г. може да бъде запомнена като най-горещата година, откакто се води подобна статистика, отбелязва Националната администрация за атмосферни явления и океанология на САЩ, съобщава CNN, цитирани от 24 часа.

Първите 10 месеца на тази година са били най-горещите поне за времето откакто се води статистика, или малко над 130 години. Остава да бъдат получени данните за ноември и да се види как ще протече декември.

Средната температура на планетата през периода януари - октомври е била с 0.68 градуса по Целзий по-висока от средната температура за целия XX век. Тя е изчислена на 14.1 градуса по Целзий.

Само през октомври температурата е била 13.64 градуса по Целзий или с над половин градус по-висока. Тя е била сравнително равномерно разпределена из различните региони на планетата, посочват метеоролозите. Те отдават повишението на топли вълни едновременно по сушата и океаните.

"Важно е да се отбележи, че повишената температура не е съсредоточена в един регион. Това означава, че засяга всички ни. Тази година наблюдаваме рекордни температури на всеки континент и голям океан. Това е нещо, което не можем да пренебрегнем", коментира метеорологът на CNN Дерек Ван Дам.

Само на сушата средната температура се е повишила с почти 2 градуса по Целзий. Учените прогнозират, че глобални повишения от по над 2 градуса може да доведат до сериозни природни бедствия.

И макар затоплянето на планетата да е равномерно, някои райони все пак отбелязват малко по-големи амплитуди. Най-ярко те са изразени в Северна и Западна Европа, части от далечна Източна Русия и райони в североизточната и западна екваториална част на Тихия океан.

От гледна точка на държави, най-горещо през годината е било в Австралия, Германия, Франция, Швейцария и Швеция. Най-студено пък е в средната част на САЩ. Там температурата пада дори под средната за XX век.