Защо светът лудна по задника на Ким Кардашиян

На корицата на списанието Ким е напълно гола

Ким Кардашиян разголи задник за корицата на нюйоркското сп. “Пейпър” и светът веднага полудя по него. Снимката на реалити тв звездата стана едно от най-препечатваните и споделяни в мрежата изображения, съобщава 24 часа.

На корицата на списанието Ким е напълно гола, само по ръкавици и перлена огърлица. Намазана е обилно с някакъв вид масло, поради което тялото ѝ лъщи, а отдолу се мъдри надпис “разбий интернет”. Американката, която се е снимала и за “Плейбой”, пусна сама голата си фотосесия в Инстаграм и наистана подлуди мрежата.

Появи се и мода - уж като пародия десетки повече или по-малко известни личности започнаха да се снимат в същата поза и да пускат фотосите си в мрежата. Някои от майтапчийските колажи са наистина находчиви, други - доста жестоки към пищната хубавица.

Дебатът се нагорещи. Част от хората обвиниха Ким, че превръща женското тяло в предмет, а други я похвалиха, че има смелостта де изразява себе си по такъв провокиращ начин. Сред онези, които бяха смутени от голотиите на Кардашиян, се оказа дори и дръзката попзвезда Мадона. Самата Ким обясни, че снимката е артпроект и че с нея тя е показала, че отново се чувства добре в тялото си, след като роди първото си дете през юни миналата година.

“По-закръглена съм, чувствам се по-секси и това е всичко”, заяви 34-годишната приятелка на рапъра Кание Уест, който е и бащата на детето ѝ. И добави: “Като модел за подражание аз не твърдя, че всички трябва да правят същото като мен. Но тези снимки ме научиха, че човек трябва да прави винаги това, което има желание да направи.” Голата фотосесия е дело на френския фотограф Жан Пол Гуд.

Според британския в. “Дейли мейл” това невероятно внимание към закръглените задни части на Ким може да изглежда смешно и глупаво, но то си има научно обяснение.

Според изследователи, които се занимават с човешката еволюция, вниманието на мъжете към големите женски задници се дължи на вкорененото от векове предпочитание към жени с тънки талии спрямо ханша им Колкото по-тънка е талията по отношение на задните части, толкова жената е смятана за по-атрактивна.

Предишни изследвания пък показали, че жени с по-тесни талии и широки хълбоци са по-плодовити. Новозеландският антрополог Барбани Дикстън направил специално проучване по върпроса какво прави жените атрактивни за мъжете. На група доброволци били показвани снимки на жени, като дигитално техните бюст, талия и ханш били променяни в различни пропорции. Всеки път участниците в изследването били молени да степенуват атрактивността на получения образ. Едновременно с това инфрачервени камери следели очите им, докато те гледали снимките. Почти всички били привлечени инстинктивно от по-големия бюст и задник и тънката талия.

Друго изследване с 16 000 жени на университетите в Питсбърг и Калифорния през 2007 г. показало, че закръгленостите са свързани с интелекта. Оказало се, че нежните създания с по-голяма разлика между талията и ханша се представят по-добре на тестове, нещо повече - това се отнасяло и за децата им. Изследването заключило, че мазнините в закръглените дупета съдържат по-високи нива на омега-3 мастни киселини, които са важни за растежа на мозъка по време на бременността.

Според данни на сп. “Еволюция и човешки постижения” изследователите са установили, че децата на жени с по-подчертани извивки се представят по-добре на познавателни тестове. Освен че увеличават мозъчните способности, омега-3 мастните киселини, които присъстват в големи количества в рибеното масло, са смятани за основно средство за укрепване на здравето.

Д-р Дион Стивънс, професорка в международния университет във Флорида, пък смята, че предпочитанията към по-закръглените задници са станали тенденция поради влиянието на поп културата. Като пример за звезди, които не само не са комплексирани от по-закръглените си задни части, а даже са ги превърнали в предимство, са посочени Дженифър Лопес и Ники Минай. Но като се замисли човек, списъкът може да стане доста по-дълъг.

Обсебването от големите задни части в действителност датира от векове. Доказват го фигурки като Венера от Вилендорф, създадена около 2400 г. пр. Хр. с огромен ханш и цици.

Смята се, че интересът идва от подсъзнателната нужда към продължаване на рода.

Закръгленият задник бил знак за по-широка тазова област, което пък означавало по-добра плодовитост.

През вековете този женски образ търпи различни превъплъщения. Венера Калипига, което би могло да се преведе като Венера с прекрасното дупе, била създадена около I-II в. пр. Хр. Скулптурата изобразява жена, която е повдигнала роклята си, под която се подават красивите ѝ задни части. Днес скулптурата се съхранява в Националния археологически музей в Неапол.

Френски художници през различни години също са фокусирали работата си върху женските части южно от кръста. Франсоа Буше, който през 1745 г. рисува своята “Одалиска” - жена, излегната по корем в леглото, която е покрила само горната част на тялото си. Картината е изложена в Лувъра.

Около 1895 г. Едгар Дега също се факусира върху женските задни части в серия от рисунки на танцьорки, в които те са изобразени как се сушат след баня. На всичките художникът е изобразил голите фигури в гръб.

Популярността на закръглените задни форми през XX век се засилва с появата на звезди като Мерилин Монро и Брижит Бардо, които печелят сърцата на публиката не само с таланта си, но и с апетитните си форми.

През 1977 г. постерът на тенисистка, снимана в гръб с ракета в едната ръка и повдигнала поличката си с другата, показвайки, че оттолу няма бельо, става част от календара на “Атена”. Той се разпродава в 2 млн. копия. На снимката е 18-годишната тогава Фиона Бътлър, а снимката е направена от приятеля ѝ, който след това продава кадъра, съчетаващ невинност и съблазън, на компанията за плакати.

Междувременно обаче холивудски издания започнаха да се питат дали толкова одумваният задник на Ким е истински, или тя е прибягнала до някакъв вид хирургическа намеса като инжектиране на мазнини, взети от бедрата и корема ѝ. Между другото слухът, че Ким има някакъв вид импланти отзад, не е нов и тя няколко пъти го опровергава.

Други пък се усъмниха, че при снимките е играл фотошоп. А докато текат споровете, госпожата отново привлече внимание, като се появи в Австралия с прилепнала по тялото розова латексова рокля, даваща възможност да се отгатне всичко под нея. Така че гола или не - най-важното за Ким Кардашиян е да не спират да говорят за нея.