Папата яде месо и зеленчуци само от своята ферма

В папската ферма денят започва винаги в 5 часа сутринта

Какво яде папа Франциск? Откъде идват продуктите на масата му в спартанската резиденция “Санта Марта”, в която той се пресели, загърбвайки разкошните папски покои на Ватикана?

Всичко, което днес се сервира не само в чинията на светия отец, а и на останалите обитатели на Светия престол, извървява кратък път от овощните градини и от кравефермата, съобщава 24 часа. Това е така, защото всички хранителни продукти се произвеждат само на 20-ина километра разстояние - във фермата на папските вили в Кастел Гандолфо.

Плодове, зеленчуци, яйца, мляко, месо – почти всичко излиза от фермата с площ 55 хектара, в която работят 30 души. На практика тя е с десетина хектара по-голяма от територията на Ватикана.

В папската ферма денят започва винаги в 5 часа сутринта, когато се доят кравите. Малко след това прясно и кисело мляко, яйца, току-що набрани плодове и зеленчуци потеглят с куриер към Ватикана.

Във фермата днес се отглеждат 70 крави, 500 пилета и кокошки, няколко пуйки, два щрауса.Има и магарета.

Тя съществува от над 80 години, или след влизането в сила на Латеранските споразумения през 1929 г., с които Италия признава на Ватикана правото на собственост над Апостолическия дворец и на няколко други вили. Въпреки че папските вили в Кастел Гандолфо са ватиканска собственост от XVII в., едва след въпросните споразумения с Италия те започват да се ползват като ферма.

В действителност папа Пий XI е този, който купува няколко овощни градини близо до езерото Албано, над което се извисява папската резиденция Кастел Гандолфо. Това той прави с цел да си осигури запас от хранителни продукти в случай на конфликти с италианската държава.

Първоначално във фермата се отглеждат само няколко домашни животни. Постепенно обаче тя се разширява, за да се превърне в модел на животновъдство и на биопроизводството на овошки.
Днешният “диригент” на фермата Освалдо Джаноли е избран лично от папа Франциск. Той идва в Кастел Гандолфо преди година, за да замести заемалия 30 г. този пост негов предшественик. Джаноли е бивш шеф на банка, но днешната му дейност е свързана с контрол на абсолютно всичко в папската ферма – от подрязването на тревата до доенето на кравите.

Само допреди година фермата, в която има над 2000 маслинови дървета, произвеждаше сама зехтина за нуждите на Ватикана. Новият директор обаче тази година взе кардинално решение – отказване от производството на папския зехтин.

Това се налага заради риска зехтинът да се превърне в отровен заради многото химически третирания, на които маслиновият сорт “Лечино” трябва да бъде подложен, за да бъде спасен. Причина за това е изключително неблагоприятният сезон за маслините – твърде много слънце, последвано от тропически дъждове. А прекаленото напояване е убийствено за маслините.

Това обаче не значи, че папата ще остане без зехтин за гозбите си. Неговата ферма държи на склад
200 литра зехтин, произведени от предишната реколта.

И в миналото обаче реколтата от маслини не е била кой знае колко голяма. В случаите, когато тя е била по-обилна, произвежданият от нея зехтин се е продавал в супермаркета на Ватикана на цена 9 евро за литър.

През 2012 г. например са били произведени над 1500 литра зехтин екстра върджин от реколтата от 12 000 кг маслини.
В папските вили се отглеждат и палми. От тях идват палмовите клонки, необходими за Палмовата неделя преди Великден, когато на площад “Свети Петър” е процесията с кардинали и епископи.

Освен всичко друго папските вили разполагат с летище за хеликоптери, собствен водоизточник и съоръжение за производство на енергия.

Въпреки че фермата все още не може да се посещава от външни лица, през следващите месеци по всяка вероятност нейните градини ще бъдат отворени и за публика. По желание на папа Франциск красотата на градините с вековни дървета ще може да се съзерцава и от туристите, които ще бъдат развеждани с минибусове.