С Божествена литургия отбелязват 100-годишнината на Руската църква

Животът

30-11-2014, 08:45

Снимка:

commons.wikimedia.org, SiefkinDR

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Литургията ще бъде оглавена от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил

Днес е кулминацията на честванията, когато в деня на Свети апостол Андрей Първозвани-Андреевден, ще започне Божествена Литургия в Патриаршеското Подворие (Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София), съобщава „Фокус”.

Литургията ще бъде оглавена от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил, духовници от българската православна църква и Руската православна църква. Литургията ще започне от 09:00 часа.

След обяд, от 18,00 часа ще започне празничен концерт в древния софийски храм "Св. София Премъдрост Божия" с участието на Софийския свещенически хор и хора на Патриаршеското Подворие.

Руската църква е една от любимите на столичани, православните християни от страната и чужбина. Всеки ден тя се посещава от многоброен народ, който се покланя на светините в храма и гроба в криптата на големия руски духовник, свързан с България и намиращ се в процес на канонизация от Руската православна църква архиепископ Серафим.