Експерт: Системата за разпределяне на делата е лесна за манипулиране

Общество

30-11-2014, 08:58

Снимка:

novatv.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След едноминутна демонстрация, всяко 10-годишно дете може да се справи с нея

„Тази проверка установи, че софтуерът, който се използва в над 90% от съдилищата в България за случайно разпределение на делата, е много лесен за манипулиране. След едноминутна демонстрация как става, всяко 10-годишно дете може да се справи с това да изманипулира този софтуер и да прави n на брой разпределения, докато не се падне съдията, който „трябва да се падне”.

Това обясни в студиото на Нова телевизия Васил Величков – един от експертите, който проверяваше системата за случайно разпределяне на делата работи добре. Пред водещата Мира Иванова той коментира поредната проверка на системата Low Choice за разпределяне на делата в Софийски градски съд. Поводът за проверката пък бяха съмненията, хвърлени за разпределянето на делото за КТБ.

По думите на Величков, обаче, който и да реши да манипулира разпределението по този начин, от действията му няма да останат следи в системата. Причината – компютрите и софтуерът, на който се работи са много стари. По този начин програмата може да се стартира десетки пъти, докато за даденото дело се падне „правилният” съдия.

„Не виждам начин да се закърпи сегашния софтуер. Той концептуално няма как да бъде защитен. Когато се прави нова система, изходният код, самата програма трябва да бъде публична с отворен код”, добави Васил Величков.

По думите му софтуерът за разпределянето на делата във ВСС е направена от Валери Михайлов, директор „Информационни технологии”, който се намира в чужбина.

„В него се съдържа изходен код, с който се защитават данните и паролите, което е притеснително, защото който има тези пароли, има контрол над това как работи софтуера”, категоричен бе Васил Величков.