Борисов с последната дума за възрастта за пенсиониране

Калфин предлага и възможност за ранно пенсиониране с недостигащи 12 месеца стаж или възраст за безработни

Премиерът Бойко Борисов ще има последната дума каква да е пенсионната възраст през 2015 г., която правителството да предложи с бюджета. Това стана ясно след извънредна среща на социалния министър Ивайло Калфин с представители на синдикатите, работодателите и експерти от НОИ, пише „24 часа“.

В понеделник в Министерския съвет ще бъде внесен проектобюджетът с увеличение на възрастта с 4 месеца, изготвен по инструкции на финансовия министър Владислав Горанов. Той обаче ще е придружен с отрицателен доклад от вицепремиера Ивайло Калфин и препоръка възрастта за пенсия да се увеличи само с 2 месеца, казаха участници в срещата.

Вдигането на възрастта с 4 месеца ще спести на НОИ 45 млн. лв. от пенсии, а това с 2 месеца - 20 млн. лв. Калфин предлага и възможност за ранно пенсиониране с недостигащи 12 месеца стаж или възраст за безработни.

Премиерът Борисов бил склонен да подкрепи Ивайло Калфин в спора му с финансовия министър Владислав Горанов, съобщи източник от МС.

Срещу това обаче поискал до края на годината да са очертани параметрите на реформата и Калфин да е подписал споразумение по основните параметри със синдикатите и работодателите. Заради това и първата среща по пенсионната реформа била свикана толкова спешно в събота по обяд.