Жълт код е обявен за днес в 14 области

Региони

30-11-2014, 06:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Студ и сняг в последния ден на ноември

Метеорологичната прогноза е за валежи от сняг в 14 области в Северна България.

Жълт код за потенциално опасно време е определен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Варна и Силистра.

Шофьорите, на които днес предстои пътуване в Северна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, съветват от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. АПИ препоръчва на водачите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимните условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

В неделя ще е облачно и постепенно ще застудява. В Северна България ще превалява сняг. В повечето места ще се образува снежна покривка 5-10 см. В Южна България преваляванията ще са от дъжд, но още около пладне в югоизточните и райони ще се примесва със сняг. Вятърът през денонощието в по-голямата част от страната ще е слаб, но в източните и райони умерен от север-североизток. Минималните температури ще бъдат между -2° и 3°, а максималните: в Северна България -2°-0°, а в Южна – между 3° и 8°.

Атмосферното налягане от запад се понижава.

В планините ще е облачно и мъгливо и ще превалява сняг. Вятърът по билата ще е умерен от запад. Дневна температура на 1200 м.н.в. около 5°, на 2000 м. около 0°, но по северните склонове на Стара планина по-ниски.

По Черноморието ще е облачно, с предимно слаби превалявания, по северното от сняг, по южното от дъжд, но е възможно по-късно през деня да се примесва със сняг. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Вълнението ще е 2-3 бала. Максимални температури от 0° по северното, до 3-4° по южното крайбрежие.