В Швейцария се провежда референдум за златото и имиграцията

Швейцарците подчертават, че нямат против националността на преселниците, а техния брой

Днес ще бъде проведен референдум, на който швейцарците ще трябва да дадат мнението си по отношение на имиграцията. Искането на групата „Екология и население” е да се ограничи потокът на имигрантите, тъй като това се отразява и на екологията чрез презастрояването. Те подчертават, че нямат против националността на преселниците, а техния брой и така отговарят на обвиненията в расизъм.

Ако предложението им бъде подкрепено, то страната ще трябва да намали потока на пристигащите чужденци от 80 000 на 16 000. Това обаче ще наруши догоркте с Европейския съюз. Според някои от проучванията, "за" ще гласуват 39%, а според други - 53%.

Избирателите ще решават също така да влезе ли в сила предложението централната банка на страната да държи 1/5 от резервите им в злато в рамките на 5 години. Това ще означава закупуване на около 1 500 метрични тона злато на стойност повече от 60 милиарда долара.

Ако инициативата бъде одобрена от мнозинството на вота тази неделя, Швейцарската национална банка ще има забрана да харчи златото в хазната, което ще бъде заключено в трезори из цяла Швейцария. Обаче това крие рискове от разбутване на световните цени на златото.

Националистическата Швейцарска народна партия, най-голямата партия в страната, поде инициативата „Да спасим нашето швейцарско злато" с аргумента, че ще възстанови доверието в централната банка и швейцарската валута. Предложението не се одобрява от правителството и финансовите лидери. Националистите смятат, че инициативата ще защити богатството на страната от проблемите на световния пазар.

В последните месеци цената на златото падна с 11% до около 1200 долара на унция.

Според социологическо проучване само 38% ще гласуват в полза на инициативата, а 47 - против.

Припомня се, че повечето имащи право на глас вече са гласували елетронно и първите резултати се очакват почти веднага след затварянето на урните.