Вестниците в неделя, 30 ноември

Най-доброто от печата

30-11-2014, 06:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чертаят дългосрочна пенсионна реформа


"Труд"
Пенсионната възраст за масовата трета категория труд трябва да стане 65 години и за мъже, и за жени до 10-15 години. Увеличение трябва да има и на годините, до които работят хората с тежки професии. Това заяви вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин вчера пред радио „Дарик".
По-късно той събра синдикати и работодатели, за да обсъдят дългосрочната пенсионна реформа. След срещата беше обявено, че до дни ще се набележат спешните промени, които да влязат в сила още от следващата година. Те ще се обсъдят и с парламентарните партии. Дългосрочните решения ще се вземат след Нова година.


Радан отново минира Блока
"Стандарт"
Консолидацията на Реформаторския блок, успехът и компромисите в ДСБ бяха основните теми на 13-ия национален конгрес на партията. Той се проведе в зала 3 на НДК днес. На него присъстваха над 540 души от 765 делегации. Сред тях бяха и стари лидери като Екатерина Михайлова и Асен Агов, но Иван Костов не дойде. Причината за това той обясни сам във Фейсбук, "Не знам по какъв начин да покажа, че съм се дистанцирал от партията и не дърпам конците в нея", написа рано сутринта в профила си той. Освен това се притеснявам да кажа всичко, което мисля, ще отбележа само, че ДСБ е на границата на саморазрушаването си, добави Командира във Фейсбук. Постигнахме огромен успех, за първи път от 13 години сме във властта, но направихме и невероятни компромиси, заяви и лидерът на ДСБ Радан Кънев в речта си към конгреса. Освен анализа на резултатите от изборите основна тема беше бъдещето на Реформаторския блок. Ако не намерим начин, по който да продължим по-нататъшната консолидация на блока, няма как да се явим на местните избори, заяви лидерът на ДСБ. Според него, ако реформаторите не намерят начин, по който да се обединят, те ще успеят да формират единни листи за изборите само в 10 общини. Това е моята прогноза, не казвам обаче, че тя се подкрепя от всички", допълни Кънев.


Спасихме с метрото 95 млн. лв. от Брюксел
"Монитор"
Метрото спаси 95 млн. лв. по ОП „Транспорт", усвояването на парите по която е проблемно за страната ни. Такава констатация направи вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на подземната железница до летището заедно с транспортния министър Ивайло Московски и зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева.В началото на април трябва да бъде завършена линията до аерогарата, а месец след това и отсечката до Бизнеспарка. „Това е целта на ЕК - да не допуснем нито едно евро от европейския бюджет да бъде изгубено, а европейското финансиране да се използва ефективно и с видими резултати за създаване на икономически растеж, работни места и осезаеми придобивки за европейските граждани и опазване на околната среда", заяви Георгиева. Тя отчете, че България е в трудно време, защото година и половина е била загубена в политическа криза.


Гьокче: Не бихме искали новините на турски език да бъдат свалени
"24 Часа"
"Решението на бежанския проблем в България не са огражденията по границата с Турция. България и Турция тясно си сътрудничат и благодарение на това сътрудничество бежанците в България са около 10 000. Ако ги нямаше тези съвместни двустранни усилия, тогава щяхме да говорим за стотици хиляди бежанци". Това заяви в предаването „Седмицата" на Дарик радио посланикът на Турция у нас, Н. Пр. Сюлейман Гьокче, който даде да се разбере, че Анкара не одобрява евентуално сваляне на новините на турски език по БНТ.


Виелиците идват, жълт код в 14 области
"Новинар"
Обилен сняг и поледици сковават Северна България в неделя, а метеоролозите обявиха жълт код за 14 области заради времето. Най-неприятно се очаква да бъде във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Варна и Силистра.
Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, като спазват всички указания на пътя.
Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника, напомнят от агенцията. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.