Словакия предлага алтернатива на “Южен поток”

Проектът ще струва 750 млн. евро

Словашката газова компания “Еустрийм” предлага да се изгради нов газопровод за доставка на природен газ от Западна Европа към Балканите, който да замени руския “Южен поток”, съобщи украинското издание “Цензор.нет”.

Компанията предлага газът да се доставя от разпределителни центрове в Западна Европа през газопроводната мрежа на Словакия до Украйна, а оттам да достига и до Румъния и България.

По сметките на Словакия газопроводът ще има капацитет от 20 милиона куб. м газ годишно. Той би могъл да се използва и за доставка на руски газ до Балканите. Проектът ще струва 750 млн. евро.

Министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев заяви, че допуска възможност за прекратяване на строителството на “Южен поток”.

“Газопроводът е сигурен начин да се избегнат рисковете за преноса на газ към Европа и европейските потребители. Ако те наистина искат рисковете, свързани с транзита към Европа, сериозно да се понижат, ще построим “Южен поток”. Ако пък не искат той да бъде построен – просто няма да го строим”, обяви Улюкаев.