Реформаторите ще се събират в обща партия

Единството на блока трябва да бъде решен преди местните избори

Реформаторският блок в този вид е изчерпан и не може да прави реформи. Тази диагноза постави председателят на ДСБ Радан Кънев пред партийния конгрес на тъмносините. Затова ще има обединителен конгрес на разклатената коалиция, но догодина, уточни Нова телевизия.

„Без единна структура и силно лидерство, не е възможно да се осъществят реформи”, смята Радан Кънев.

Драмата на Реформаторите – дали и кога да се съберат в обща нова партия с един лидер. ДСБ държеше това да стане час по-скоро, още през януари. Партията на Меглена Кунева засега не иска. Стигна се до обвинения в удари по взаимното доверие.

„Конгрес трябва да има, когато има правила. Не е въпросът кой ще докара по-голям брой автобуси на едно място. Пътят е начертан, следваме го”, заяви Димитър Танев от Движение „България на гражданите”.

„Въпросът с единството на блока трябва да бъде решен достатъчно рано преди местните избори”, категоричен бе Радан Кънев.

Тоест – преди есента на 2015-а година. Така сблъсъкът поне засега изглежа туширан. И все пак напрежение се усети.

„Реформаторският блок е и едно голямо разочарование”, заяви Радан Кънев.

Символично или не, гости от „България на гражданите” нямаше. Всички останали партньори в блока се явиха. Министрите също.

„Извинявай, Пепи… Петър без силен Реформаторски блок зад гърба си няма да успее”, заяви Кънев и добави: „За да стигнем дотук, ние направихме големи отстъпки, стигнахме до границата на компромиса”.

Въпреки компромисите, коалиционният партньор зад това правителство – ГЕРБ, не изпрати поздравителен адрес. И още един знаков отсъстващ – създателят на партията Иван Костов. От страницата си във фейсбук обясни това като опит за доказателство, че е вън от политиката и не се меси в делата на ДСБ.