Георгиева: Ако запушим дупките, в здравната каса ще има повече пари за бедните

Еврокомисарят призова към незабавни реформи, ако искаме по-добър социален бюджет

Ако запушим дупките и течовете на здравната каса, ще има повече пари за социално слабите. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиев, след като видя напредъка по строителството на метрото в участъка до летище „София”, предаде bTV.

Еврокомисарят призова към незабавни реформи, ако страната иска по-добър и по-социален бюджет. Георгиева предупреди, че е необходимо особено внимание при разходите в бюджета, след като за една година дефицитът е нараснал три пъти - от 1,2 на 3,4 на сто.

„И тези, които имат отношение към приходната и особено към разходната част на бюджета, са реформи с предимство. Къде могат социалният и финансовият министър да се срещнат? Именно в реализацията на такива реформи”, коментира тя.

„Също така ще пожелая и на двамата - те се срещат в тази точка - използвайте европейското финансиране. Нито едно евро, нито едно левче не трябва ние да губим от европейските пари”, каза още Георгиева.

Тя съобщи, че България вече е готова с проекти и по инвестиционния план "Юнкер", който е на обща стойност 315 млрд. евро със социални и икономически ползи, за по-висок растеж, заетост и конкурентоспособност.

„България пари във фонда няма да слага. Не се иска от нея да слага. Ако реши тя самата да създаде финансови инструменти, които да се свържат с функционирането на този фонд, за да се ползва от капацитета на фонда, може да го направи. Но засега от България се искат проекти и проекти, които да размразят нашите пари в банките”, коментира още комисарят.

По думите ѝ България се намира в много трудно време, „защото година и половина загубихме в политическа криза и никак не е лесно на правителството”.

„Ние в комисията го оценяваме като правителство, което идва с ясна проевропейска насока, но най-вече – с обещанието да стабилизира страната и да вдигне икономиката. Няма да стане по-добре, ако няма растеж и икономиката не се „вдигне на крака”, добави Кристалина Георгиева за новото правителство.