БНБ: Депозитите в банките се увеличават

Банките увеличават с 60 млн. лв. печалбата си през октомври

Депозитите на граждани и домакинства в банките нарастват през октомври. Кредитната активност също расте. Растеж отбелязват и привлечените средства от кредитни институции – с 0,7 на сто, или с 53 млн. лв. Това показват данните на БНБ, предаде Investor.bg

Банките увеличават с 60 млн. лв. печалбата си през октомври. Тя е с 4,5% по-голяма спрямо септември, като от началото на годината финансовият резултат на трезорите, но без да се включват Корпоративна търговска банка и ТБ „Виктория“, се повишава до 673 млн. лв. Още през деветмесечието печалбата на кредитните институции надмина тази за 2013 г.

Към 31 октомври общата сума на активите на банковата система намалява с 369 млн. лв., или с 0,5%, до 81,3 млрд. лв, показват още данните на Българска народна банка.

Спадът е породен предимно от свиването на вземанията от кредитни институции с 266 млн. лв. (2,3%) и на портфейла от ценни книжа с 270 млн. лв. (2,5%) заради падежиращи емисии. Същевременно паричните средства нарастват с 383 млн.лв. (5,2%), отчитат от централната банка.

Юробанк отново измества Райфайзенбанк от петата позиция в топ пет на банките по размера на активите в сравнение със септември. Двата трезора размениха местата си и през август. Най-големите четири банки у нас са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка и Обединена българска банка.