Милена Дамянова: Гражданското образование трябва да стане задължителен предмет в училище

На форум в Силистра депутатът представи международно изследване по темата

Народният представител от ПП ГЕРБ Милена Дамянова се включи във форума „Диалогът с младите хора – залог за промяна“, организиран от община Силистра. Дамянова представи презентация на тема „Гражданско образование и гражданска активност на младите хора“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. „За да имаме активни граждани, образователната система трябва да създаде възможности и условия за участие на младите хора, трябва да ви даде гражданска компетентност. Начинът това да се случи е гражданското образование да стане задължителен предмет в училище“, каза Дамянова.

Във връзка с гражданското образование, което формира самосъзнанието и гражданското общество, Милена Дамянова представи последното международно изследване, в което България е взела участие през 2009 година. По думите й, според това изследване резултатът на българските осмокласници е под средното ниво.

Учениците и студентите от Силистра посочиха, че целта на образованието е да подготви добри специалисти, така че те да могат успешно да се включат в икономиката на държавата. „Ролята на държавата в икономическата област младите хора виждат в намаляване на административните тежести. Мястото на образованието в икономиката е да научи младите хора да бъдат предприемчиви“, посочи Милена Дамянова. Според младите хора, за да се чувстват съпричастни към проблемите на общността, трябва на първо място да се чувстват като част общност и да приемат тези проблеми като лични. Участниците изразиха мнение, че ценностната система, заложена в образованието, не отговаря на съвременните изисквания.

„Модерното училище е това, което създава автономни и инициативни личности, уважаващи другите, способни да работят съвместно, владеещи базови компетентности, осъзнати за силните си страни и способни да ги развиват и прилагат за себе си и в полза на общността. Училището, което може да изпълни тези условия, е модерно училище“, подчерта Милена  Дамянова.