Ген. Валентин Петров: Операцията на ДАНС срещу разпространение на ислямски фундаментализъм закъсня

Опасността от разпространение на радикална ислямистка идеология в сърцето на Европа е реална

България закъсня с операцията на ДАНС срещу пропагандиране и призоваване към ислямска война. Това коментира в ефира на радио К2 ген. Валентин Петров, член на Националния съвет на АБВ.

Той смята, че процесите трябва да бъдат анализирани и контролирани, а ДАНС отдавна е отдалечена от тези си функции по същество и се занимава с дейности, неспецифични за тази служба. Според него опасността от разпространение на радикална ислямистка идеология в сърцето на Европа е реална, а работата на службите за сигурност е да контролират подобни процеси и конкретни действия да бъдат предприемани след задълбочен анализ.

Ген. Петров коментира и поведението на народните представители в ситуация като тази, когато на закрито заседание на парламента тази седмица беше изслушан председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Според ген. Петров коментарите в кулоарите пред журналисти след изслушването са неприемливи, подобни действия сочат изнасяне на класифицирана информация и прокуратурата трябва да се фокусира върху този факт.