Ивайло Калфин: При 860 лв. заплата, пенсиите да бъдат 700 лв.

Задължително е пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота, смята социалният министър

Доста забележки имаше на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничцество снощи. Процедурата е такава, че ако искаме да имаме бюджет до края на годината, трябва да се ускорят сроковете и това не дава възможност за достатъчно дълга дискусия. Това каза пред Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Синдикатите поставиха въпроси, свързани с възрастта за пенсиониране, които за следващата година не ги удовлетворяват, свързани с предложенията примерно за отпадане за новите пенсионери от освидетелстването за трудова пригодност. В момента всеки един човек в пенсионна възраст може да отиде на ТЕЛК и да се освидетелства за това колко е трудоспособен. Нормално е хора с увреждания да бъдат подпомагани. Логиката да освидетелстваш човек, който вече е излязъл в пенсия, който е навършил стаж и възраст, да ги изследваш, някак си не е угодно. Тази система съществува към момента, уточни Калфин.

В обозримо бъдеще, в следващите 10-15 г. възрастта, на която българите би трябвало да се пенсионират, е 65 години за трета категория труд. В момента мъжете се пенсионират 16 месеца по-рано - на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Целта е пенсията, която се получава, да бъде някъде 80% от заплатата, която си получавал. Сега е много по-малко, толкова е объркана системата, допълни Калфин.

Той каза, че в момента средната пенсия е 236 лева, средната работна заплата е 865 лева, което означава, че средната пенсия е три и половина пъти по-ниска. При 860 лева средна заплата, хората трябва да се пенсионират със 700 лева пенсия, ако работи добре тази система, подчерта Калфин. Той увери, че със синдикатите и работодателите са се разбрали да търсят бързо трайните решения, за да не правят кръпки само за една година. Задължително е пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота, каза още Калфин.