Продават на търг римски шедьовър на Търнър

Кратината, рисувана през 1835 г., е била собственост на британски министър-председател

Шедьовърът на Джоузеф Търнър "Рим, от хълма Авентин", който е бил в частна колекция 136 години, ще бъде предложен на търг в Лондон следващата седмица, съобщи БТА.

Тръжна къща "Сотбис" описва маслената картина като един от най-великите шедьоври на британското изкуство, който е в частни ръце. Предварителната оценка на "Рим, от хълма Авентин" е 15-20 милиона британски лири.

"По-малко от 10 от основните творби на Търнър са в частни ръце, а тази е една от най-добрите", каза Алекс Бел от "Сотбис". "Тя е толкова добре запазена, че се вижда ясно всеки пръстов отпечатък на художника, всяка мазка от четката му, всяка следа от шпаклата му", описа Бел.

Картината е нарисувана през 1835 г. Тя е сменяла собственика си само веднъж през 1878 г., когато е купена от Арчибалд Примроуз, граф на Роузбъри, който става британски министър-председател. 

Друга картина от същата серия - "Съвременен Рим - Кампо Вачино", бе продадена за 29,7 милиона британски лири на търг през 2010 г. - рекордна цена за художника. Тя бе купена от музея "Гети" в Лос Анджелис.

На търга в Лондон в сряда ще бъде предложена и творбата на Каналето "Великолепна гледка от Венеция", която не е показвана публично от 1857 г. Предварителната й оценка е между 5 и 7 милиона британски лири.

Не пропускайте да видите и тези снимки:
Чудо! Какво може да направи един грим с жената? (галерия)

Има такива идиоти, сигурни сме! - част 2 (галерия)

Да ти прецакат снимката в последния момент (галерия)

Животинка в чаша? Най-сладкото нещо на света (галерия)

58 от най-креативните пръстени създавани някога (галерия)

Странно украсени автомобили (галерия)
27 неща, които не виждате всеки ден (галерия)