Младите се интересуват повече от външния вид, отколкото от честността и образованието

Общество

28-11-2014, 20:47

Снимка:

blog.graduate-surveys.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Едва 1 на 10 висшисти у нас иска собствен бизнес

Обществените каузи и политиката в страната остават на последно място

Младите хора в България смятат, че е по-важно да изглеждаш добре, отколкото да си честен и добре образован. Това показват резулатите от проучване на "Галъп интернешънъл" по проект на фондация "Фридрих Еберт". 

Изследването е направено сред 1030 младежи на възраст между 14 и 27 години в цялата страна и е фокусирано върху ценностите, стремежите и начина им на живот.

Резултатите на пръв поглед завучат стряскащо. Младежите намират за най-важен въпроса за външния си вид, а след това идват ценности като независимост, честност и добро университетско образование. Обществените каузи и политиката в страната остават на последно място.

Това обаче не е задължително негативно. Освен авторите на изследването, bTV потърси мнението на отличниците в Столичната математическа гимназия и на две млади дами, които в момента изгряват на модния подиум.

Софийската математическа гимназия отглежда едни от най-ярките млади умове на нацията ни. Оказва се обаче, че те всички имат интереси, различни от математиката.

Всички в един конкретен клас спортуват и отделят особено внимание на външния си вид. Това обаче не е задължителен повод за тревога.

„Напротив, аз мисля, че това е нормално. По този начин младите хора в България казват, че те желаят достойно място в това общество, за себе си, преди всичко”, казва социологът Първан Симеонов.

По-тревожен е фактът, че младите предпочитат да случат музика и да гледат телевизия, но рядко отделят време за книги или кино. И въпреки че образованието продължава да е ценност, младите са скептични за бъдещето си.

Според социолозите се появава едно нормално европейско поколение. Един не особено обнадеждаващ показател е, че хората на възраст между 30 и 34 години, които имат висше образование, са 29,4% при средно за ЕС 36,9%, противно на всеобщото мнение, че почти всички млади българи минават през студентските банки.