Вучков: Трябва да продължи изграждането на оградата по българо-турската граница

Съоръжението ще бъе удължено с нови 131 километра

Трябва да продължи изграждането на преградното съоръжение на българо-турската граница. 

Това каза в Благоевград министърът на вътрешните работи доц. д-р Веселин Вучков, предаде „Фокус”.

Министърът подчерта, че трябва да се намерят нужните средства за изграждането на това съоръжение, което ще бъде стане по-дълго с 131 километра.

„Имиграционен натиск има, въпросът е ние като общество и държава да поемем този натиск. Смятам, че Дирекция „Миграция” и Държавна агенция за бежанците имат административен капацитет, сграден фонд, така че силно се надявам да можем да преодолеем този проблем”, подчерта Вучков.

По думите му, на българо-турската граница във всеки един момент има около 1 400 полицейски служителя, 900 са от вътрешността на страната, включително от Благоевградска и Кюстендилска дирекции, а малко над 400 са служителите на Гранична полиция.

„Може ли да си представите, че 900 полицаи, включително и служители на КАТ са на българо- турската граница и се ротират през две седмици. Силно се надявам, ако можем да започнем изграждането на това преградно съоръжение, поне част от тях да ги върнем в страната. Но в момента не мога да си позволя да ги върна, защото съвсем ще създадем условия за безпрепятствено преминаване на българо-турската граница”, заяви Вучков.