Борисов: Скоро ще приемем Стратегията по съдебната реформа

Ако покажем, че в страната ни има стабилност ще отпадне мониторинговият механизъм

Аз съм убеден, че парламентът и ние в най-скоро време ще приемем стратегията по съдебната реформа. 

Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си със зам.-председателя на ЕК и комисар по бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева в сградата на Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус” . 

"Неслучайно оставихме министърът на правосъдието от предишното правителство, който изгради една добра стратегия за съдебната система”, посочи Борисов и допълни , че според него тази приемственост е похвална и тя ще доведе до отпадането на мониторинговия механизъм, ако в България има стабилност. 

"Преди година и половина искахме да ни откъснат от Румъния, защото те ни пречеха с Шенген, те ни пречеха с огромните си дефицити, а България беше за пример. От 1,2% дефицит, сега е на 3,7% дефицит. Експериментът „Орешарски” струва 9 млрд. лв. на държавата и това са фактите и в бюджета го показваме ясно и точно разписано. Надявам се повече експерименти да не правим, а да стабилизираме държавата”, посочи Борисов.

"Що се касае до г-н Орхан Исмаилов, зам.-министър на отбраната, предложен от Реформаторския блок, лично от министъра - на базата на тази тежка коалиционна култура, което е демонстрирана в момента, аз съм го назначил. Оттам нататък да бъдат любезни Реформаторите и Патриотите да се разберат дали са имали против Корман Исмаилов и въобще партията, когато са си говорили, когато дойдоха да ни предложат сътрудничество”, това каза Борисов в отговор на въпрос дали зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов ще бъде отстранен от поста си. 

На въпрос дали правителството ще се свърже с евроатлантическите партньори, за да ги попита какво означават твърденията на ген. Бен Ходжис, че в страната ще бъде разположена техника на Алианса, че Русия е агресор и те ще ни пазят Борисов отговори, че България няма да воюва с никой. 

"Има министър на външните работи и министър на отбраната, към тях такъв въпрос не е постъпвал. Днес от трибуната на парламента ясно и точно заявих, че ние, от страна на България, няма да воюваме с никой, така че тази тема не стои на нашето внимание”, каза още Борисов.