Франция ще признае Палестина

Това ще стане, ако мирните преговори се провалят

Френският външен министър Лоран Фабиюс предупреди, че Франция ще признае Палестина за държава, ако мирните усилия се провалят, съобщават световни агенции.

„Ако този последен опит за преговори приключи без успех, Франция ще поеме отговорността да признае Палестина за държава", каза той пред френските депутати.

Днес в долната камара на френския парламент се дебатира решение, призоваващо френското правителството да признае Палестина за държава. Резолюцията, която е предложена от групата на социалистите, ще бъде гласувана на 2 декември (вторник). 

Подобно решение, предложено от комунистите и еколозите, ще бъде подложено на гласуване във френския Сенат на 11 декември.

Фабиюс каза, че подкрепя признаването на Палестина, но „от края на 2016 година, базирано на резолюция на Съвета за сигурност на ООН".

Франция признава държавата Палестина, това не е услуга, това е право, каза той и добави, че Франция е приятел на израелския народ и на палестинския народ.

По думите му Франция ще признае Палестина, но въпросът е кога и как.

Очаква се повечето депутати социалисти и сенатори да подкрепят резолюцията. В дясното пространство от Съюз за народно движение не смятат да гласуват в полза на резолюциите. Крайнодясната партия Национален фронт ще признае Палестина за държава.