Стивън Спилбърг ще снима на Моста на шпионите

По време на Студената война на моста Глинекер стават няколко размени на попаднали в затвора разузнавачи

Холивудският режисьор Стивън Спилбърг избра прочутия Мост на шпионите за декор в новия си трилър, предадоха БТА и ДПА, позовавайки се на съпродуцентите от филмовото студио "Бабелсберг".

По време на Студената война мостът Глинекер на река Хафел - някогашен контролно-пропускателен пункт между Западен Берлин и комунистическа Източна Германия, се прочува като Мост на шпионите, тъй като на него стават няколко размени на попаднали в затвора разузнавачи.

Мостът вече е затворен за снимките на филма. До понеделник следобед трафикът на автомобили и пешеходци е пренасочен.

"Мисля, че местните хора проявяват разбиране към ограниченията. За Потсдам е голяма чест и супер реклама, че прочут кинодеец като Спилбърг избра да снима тук", казва градският говорител Щефан Шулц.

Филмът с временно заглавие "St. James Palace" на Стивън Спилбърг проследява историята на американския пилот на шпионски самолет Гари Пауърс, свален и пленен от СССР в разгара на Студената война. Пауърс става първият американски затворник, разменен на Моста на шпионите.

В ролята на адвоката Джеймс Донован, който води преговорите за освобождаването на пилота-разузнавач, зрителите ще видят носителя на "Оскар" Том Ханкс.

Трилърът на Спилбърг ще излезе на екран на 16 октомври 2015 г.