Ивайло Калфин: 1.5 млрд. лв годишно плаща хазната за инвалидни пенсии

Следващата седмица започват дискусиите за пенсионната реформа

Броят на всички инвалидни пенсии са 988 788, разходите за тях възлизат на повече от 1,5 млрд. лева на година. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на въпрос на депутатът от ПП "Атака" проф. Станислав Станилов, който от трибуната на Народното събрание попита: Какви мерки ще предприемете, за подобряване на живота на пенсионираните инвалиди.

Калфин посочи още, че през следващата седмица започват дискусиите за пенсионната реформа. "Ще разчитам на предложенията на всички парламентарни представители при изготвянето й", увери Калфин.

Според проф. Станилов трябва да се създаде някакъв механизъм за борба с корупцията в системата. Той посочи, че разходите наистина са големи, заради многото заявления за подобна помощ от страна на хора, които нямат право на нея, но заради корупцията успяват да се сдобият с такава. Може би да се създаде инспекторат, посочи Станилов.
Министър Калфин заяви, че има система за контрол и тя се помещава в НОИ, но очевидно тя не работи много добре. Калфин даде пример с балканския опит за борба с корупцията при пенсионирането по болест, каза вицепремиерът.