Бойко Борисов: България и Румъния следва да бъдат приети заедно в Шенген

Франция, Германия, Белгия, Финландия и Нидерландия имат резерви, свързани с миграционния натиск, посочи премиерът

България и Румъния са изпълнили успешно техническите изисквания за прилагане  на достиженията от Шенген и следва заедно да бъдат приети в Шенгенското пространство, без допълнителни условия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

„Продължаваме да полагаме необходимите усилия за внедряване на най-новите визови информационни технологии за подобряване условията за визовото обслужване в дипломатическите и консулските представителства за повишаване на ефективността на визовия режим с цел осигуряване на сигурността на вътрешните граници на съюза”, допълни премиерът.

Бойко Борисов посочи, че към настоящия момент резервираните държави остават Франция, Германия, Белгия, Финландия и Нидерландия, които изтъкват аргументи против присъединяването и са свързани с механизма за сътрудничество и оценка, както и бъдещото увеличаване на миграционния натиск. „В хода на политическите институции, всички европейски институции апелират към държавите-членки да вземат нужното решение в полза на България”, каза още Бойко Борисов.