Бойко Борисов: Не съществуват военни бази на САЩ на територията на България

Правителството следи внимателно международните процеси, особено тези, които са в близост до нас, посочи премиерът

Не съществуват военни бази на САЩ на територията на България. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Волен Сидеров относно позицията на правителството за прекратяването или продължаването на срока на действие на Договора за военните бази на САЩ в Република България. Министър-председателят коментира, че между България и САЩ има споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 г., което е със срок на действие 10 години.

„По силата на това споразумение на територията на Република България се използват съвместно от въоръжените сили на България и САЩ следните съоръжения, собственост на българската държава: учебен полигон в Ново село, складови съоръжения в Айтос, военно-въздушна база в Граф-Игнатиево и военно-въздушна база в Безмер”, посочи Борисов. Той обясни, че на тези съоръжения се извършват обучения на военни формирование на Българската армия и военните сили на САЩ. „Споразумението е сключено със първоначален срок на действие 10 години, който изтича на 12 юни 2016 и при наличие на воля за прекратяване на неговото действие писмено предизвестие от една от страните следва да бъде изпратено не по-късно от 12 юни 2015.

Ако на 12 юни 2016 г. споразумението не бъде прекратено, то продължава да действа за неопределен срок и може да бъде прекратено по всяко време с едногодишно писмено предизвестие”, каза още Борисов и допълни, че до този момент българското правителство не е предприело действия за прекратяване на договора. Борисов каза още, че правителството следи внимателно международните процеси, особено тези, които са в близост до нас.