Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проектобюджета за 2015г.

Социалните партньори ще разгледат и тригодишната прогноза на кабинета

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проектобюджета за 2015-а година и промените в държавното обществено осигуряване. Социалните партньори ще разгледат и тригодишната прогноза на кабинета.

Правителството предлага от догодина възрастта и стажът за пенсиониране през следващите три години да нарастват с по 4 месеца за трета категория труд, а за първа и втора категория през 2015-а да бъдат запазени сегашните нива, съобщи БНР. Минималната работна заплата остава 340 лева.

Бюджетът за догодина предвижда поемане на нов дълг от над 8 милиарда лева, като с част от него ще се рефинансират стари задължения, но с останалата част изцяло ще бъде покрит дефицитът от над 2 милиарда лева или 3 на сто от брутния вътрешен продукт. Икономиката ни ще отбележи минимален ръст, а доходите ще останат замразени. Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": "На всяка втора страница пише: "Не се предвижда промяна". Някаква драматична смяна на посоки, което би трябвало да значи реформа, не се забелязва."

В бюджета се предвижда 10 процента съкращаване на администрацията: "Досега не трябваше да е останала администрация след 10-процентни съкращения. Това е непоследователен подход, зад който обикновено нищо не стои, освен заклинания."

Според Пламен Димитров от КНСБ, запазването на нивото на минималната работна заплата е "Скандално, според мене, което значи дялът да падне под прага на бедност. Отменянето на данъчното облекчение за доходи, които не превишават 12 минимални от 2016-а година, тази трудно извоюваната малка победа за глътка въздух на най-нискодоходните работещи българи, се канят да бъде отменена от 2016-а година."

Пенсиите ще бъдат увеличени от юли догодина с 1,9 на сто, което ще струва 94 милиона лева на хазната. Преди заседанието на социалните партньори Надзорнят съвет на НОИ ще заседава по бюджета на общественото осигуряване.

Преди дни президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че синдикатът няма да подкрепи бюджета за догодина, ако промените в осигурителната система не са обвързани с размразяване на доходите.