Вестниците в петък, 28 ноември

Най-доброто от печата

28-11-2014, 06:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Избраха ръководства само на 12 от 22-те парламентарни комисии


"24 Часа"
Народното събрание избра членове и ръководство на 12 от 22 предвидени постоянни парламентарни комисии, съобщи БГНЕС.
Осемте парламентарни групи успяха да постигнат съгласие за състава и ръководството само на 12 комисии поради липса на готовност от всички групи, като останалите най-вероятно ще бъдат сформирани на утрешното заседание на парламента.
В рамките на днешния ден бях сформирани комисиите по правни въпроси; регионална политика, благоустройство и местно самоуправление; земеделието и храните; труда, социалната и демографската политика; въпросите на децата, младежта и спорта, здравеопазването; околната среда и водите; транспорта, информационните технологии и съобщенията; културата и медиите; вероизповеданията и правата на човека; европейските въпроси и контрола на европейските фондове и контрола над службите за сигурност и прилагането и използването на специалните разузнавателни средства.


Кирил Домусчиев е новият председател на КРИБ
"Труд"
Кирил Домусчиев - изпълнителен директор на "Хювефарма" и собственик на най-добрия български футболен отбор - "Лудогорец", бе избран за шеф на най-голямата бизнес организация у нас - Конфедерацията на работодателите и индустриалците  в България (КРИБ).
45-годишният Домусчиев бе избран единодушно, без конкуренция, и от днес ще представлява интересите на българските работодатели.
Избран е и нов Управителен съвет от 17 човека. Сред избраните заместник-председатели на КРИБ са Иван Бойков, шеф на Строителната камара, Христо Илиев, шеф на най-голямата агенция за недвижими имоти "Адрес", Стоян Желев, шеф на "Франс ауто", Иван Вутов, изпълнителен директор на "Геотрейдинг" АД, Димитър Димитров, шеф на "Софарма трейдинг" и др.


Няма терористична заплаха срещу България
"Монитор"
Няма директна терористична заплаха за България, увери председателят на ДАНС Владимир Писанчев вчера в парламента. Той се яви на закрито изслушване пред депутатите, което продължи повече от два часа. Писанчев пристигна в парламента по искане на БДЦ във връзка с операцията срещу проповядването на радикален ислям, която се проведе във вторник.„Има такава опасност, защото има конфликт, които се разраства", призна все пак той. По думите му обстановката се напряга с всеки момент и ние трябва да реагираме като държава. „Институционално, законодателнонуждаем се от анализи стратегия", добави Писанчев.Той обясни, че страната ни се намира между две кризисни точки - конфликта в Украйна и този с Ислямска държава на границата между Сирия и Турция, които са сериозни и няма да приключат скоро.


И 2015 г. ще е нулева за реформите
"Сега"
Социалният вицепремиер се надява да има промени в бюджета, предложен от финансовия министър Ивет Миткова, Десислава Колева Проектобюджетът за 2015 г. не предлага рамка за реформи. Около това мнение се обединяват икономисти, синдикати и работодатели, ден след като финансовото министерство публикува ключовия законопроект заедно с тригодишната бюджетна прогноза.
Консервативното планиране сега е по-добро от "розовите очила" на кабинета "Орешарски", но в бюджетните разчети се усеща липса на сериозни реформи и затова ми прилича на "движение по течението", коментира пред "Сега" Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му притеснителна е продължаващата тенденция към задлъжняване на страната ни и затова догодина трябва да видим допълнително свиване на разходите. Според Ганев прави впечатление, че и през следващите години икономиката ни ще върви с много бавни, почти незначителни темпове нагоре, което със сигурност няма да доведе до подобряване на живота ни. Заложеният дефицит от 3% е прекалено голям и чак през 2017 г. ще влезем в рамките от 2%. "Макар този проектобюджет да е в известна степен консервативен - няма ги тези оптимистични очаквания за милиард нови приходи, но можеше да бъде малко по-амбициозен, особено що се касае до разходната част", каза още Ганев.


Готвят нов Закон за спорта
"Новинар"
Най-важното нещо, което трябва да се свърши още през следващата година, е приемането на нов Закон за спорта, съобщи във Варна ресорният министър Красен Кралев.
По думите му новият закон ще приближи страната ни максимално до най-елитните държави в спорта. Според министъра общините трябва задължително да отделят средства за масовия спорт, а министерството ще финансира централите и клубовете, които обръщат внимание и развиват детско-юношеския спорт.
Министърът каза още, че се обсъжда въвеждането на трети час по физическо възпитание в училищата. Идеята е да се привличат професионални треньори, които да занимават учениците с основните видове спорт в този трети час, обясни Кралев.
Той посочи, че е водил разговори с няколко централи и федерации, които подкрепят идеята, и ще отделят средства за обучение на такива преподаватели.


Шизофрения спасява Муса от килията
"Стандарт"
30 свидетели твърдят, че имамът ги е призовавал към джихад
Задържаният като лидер на група за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса може да се измъкне от ареста поради липса на достатъчно доказателства срещу него. Това твърдят запознати със спецакцията на ДАНС в Пазарджик и още няколко града в страната. Причината е, че агентите са избързали с операцията и не са събрали необходимия набор от улики, с които да заковат Муса и хората му. Прибързаността в действията им е заради служителка на Окръжния съд в Пазарджик, която по погрешка е пуснала определение на съда, с което се дава право да се извърши задържане и изземване на кореспонденцията от електронните пощи на Ахмед Муса и неговите сподвижници от ромския квартал "Изток" на Пазарджик. Определението е във връзка с новообразувано досъдебно производство срещу Муса, като е посочено, че прокуратурата е установила в профили във фейсбук снимки, колажи и видеоклипове, пропагандиращи антидемократична идеология и символи на "Ислямска държава". В самото определение на съда се съдържа цялата информация, която бе изнесена официално от прокуратурата ден след операцията.