Ще похарчим 350 милиона лева за пътувания по празниците

Цените на дрехи и обувки ще бъдат между 20 и 70 на сто по-ниски за „Черния петък”

Българите ще похарчат 350 милиона лева само за пътувания по празниците. Към харчовете за Коледа и Нова година ще се добавят и парите за храна и подаръци.

Изчисления показват, че 16 на сто от парите, средно по 100 лева на човек, ще отидат за да си купим нещо от намаления. Най-подходящият ден е утре - като последен петък за ноември, по американски пример, много търговци са го обявили за Черен петък. Цените на дрехи и обувки ще бъдат между 20 и 70 на сто по-ниски, предаде Нова телевизия.

Черният петък е като Черния Петър - искаш да се отървеш, само че не от картите си, а от парите си. И за възможно най-малко да купиш повече. Въпреки че са склонни да си купят по-евтиното, хората се съмняват, че 50 на сто по-ниска цена, е реална. Затова пазаруват не само в черния петък.

Правилата: цената на стоката да не е променяна поне месец. А намалението да важи поне 1, но не повече от 30 дни. От началото на годината Комисията за защита на потребителите е хванала 50 търговци в нарушение. Глобите - от 500 до 3000 лв. 

„Най-честото е примерно на щандовете да е обявена една цена на промоция, на касата е на нормалната цена”, коментира Иван Бъчваров.

За изрядните търговци намаленията и доволните клиенти са добре дошли. Каквото и да похарчат за Черния петък или Бялата Коледа, хората най-трудно отговарят колко ще спестят за януари. 37 от 50-те попитани са смели и убедителни: нула лева.