Цветанов: Трябва цялостен анализ на сектор сигурност и промени в законодателството

Той уточни, че е имало опити службите да бъдат използвани политически

Днес имаме голяма необходимост от цялостен анализ на дейността на сектора за сигурност и промяна в законодателството по начина, по който ние сме го внесли в Народното събрание. 

Това каза Цветан Цветанов – зам.-председател на ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ, в интервю за bTV.

"Убеден съм, че ще бъде разгледано приоритетно в Комисията по вътрешен ред и сигурност и в Комисията за контрол на специалните служби, защото това всъщност е един политически консенсус, който има като виждане, като развитие на сектора за сигурност", обясни Цветан Цветанов.

Той уточни, че е имало опити службите да бъдат използвани политически. 

„За мен по-тревожно е, че когато има подобен подход, ние просто изпускаме основните приоритети, които са вменени като функция на една контраразузнавателна структура, каквато е ДАНС. Сега, когато вече имаме политически дебат в парламента, ще можем да стигнем до смислено законодателство, отговарящо на предизвикателствата в страната“, поясни зам.-председателят на ГЕРБ.

На въпрос има ли вина ДАНС за това, което се случи с КТБ, Цветанов отговори: „При положение, че финансовото разузнаване е в Държавната агенция за национална сигурност, разбира се, че определено можем да изведем подобни изводи".