Избраха ръководителите на 12 комисии в НС

ГЕРБ застава начело на 5 парламентарни комисии, РБ - на 3, АБВ, ПФ и ДПС с по една

Съставът на 12 от постоянните комисии беше гласуван от Народното събрание. 

Председател на Комисията по правни въпроси ще бъде Данаил Кирилов от ГЕРБ, а негови заместници са Десислава Атанасова от ГЕРБ, Мая Манолова от БСП и Четин Казак от ДПС, предаде Агенция „Фокус”. 

Председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще бъде Найден Зеленогорски от Реформаторския блок, а заместник-председатели - Николай Нанков от ГЕРБ, Дора Янкова от БСП и Мартин Иванов от Български демократичен център. 

Реформаторският блок ще оглави и Комисията по земеделието и храните в лицето на Румен Христов. Цвета Караянчева от ГЕРБ, Светла Бъчварова от БСП, Ферихан Ахмедова от ДПС и Иван Станков от АБВ ще бъдат заместник-председатели на комисията. 

Хасан Адемов оглавява Комисия по труда, социалната и демографската политика, а негови заместници са Светлана Ангелова, Георги Гьоков от БСП, Радан Кънев от Реформаторския блок и Десислав Чуколов от партия „Атака”.

Борислав Борисов от АБВ председателства Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Заместник-председател е Иван Чолаков от ГЕРБ. Очаква се утре ДПС да предложи за втори зам.-председател на спортната комисия бившият министър на спорта в кабинета "Орешарски" Марияна Георгиева.

Ген. Стоян Тонев е избран за председател на Комисията по здравеопазването, а за заместник-председатели - Даниела Дариткова от ГЕРБ, Емил Райнов от БСП, Красимира Ковачка от БДЦ. 

Станислав Иванов от ГЕРБ е председател на Комисията по околната среда и водите със заместници Свилен Иванов от ГЕРБ, Джевдет Чакъров от ДПС и Борис Ячев от Патриотичния фронт. 

Реформаторският блок ще ръководи и Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения с председател Гроздан Караджов и заместник-председатели Иван Вълков от ГЕРБ, Камен Костадинов от ДПС и Петър Петров от Български демократичен център. 

Патриотичният фронт ще председателства Комисията по култура и медии от Слави Бинев. За негови заместници са избрани Красимира Атанасова от ГЕРБ, Борислав Миланов от РБ и Петър Кадиев от АБВ.

Народното събрание избра за председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев от ГЕРБ, а за заместник-председатели Евгения Алексиева от ГЕРБ и Тунчер Кърджалиев от ДПС. 

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се председателства от Димитър Лазаров от ГЕРБ, а за заместник-председатели Димитър Дъбов от БСП, Камен Костадинов от ДПС и Валентин Касабов от ПФ. 

Светлин Танчев от БДЦ ще ръководи Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, а заместник-председатели са Силвия Хубенова от ГЕРБ, Иван Иванов от БСП и Слави Бинев от ПФ.