В плана за Пирин няма 333 км. писти и 113 км лифтове

Региони

27-11-2014, 15:03

Снимка:

Wikipedia.org

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Категоричната оценка е, че почвата на ски пистите в национален парк Пирин не е замърсена

Никъде в плана за управление на национален парк Пирин няма и не може да има предвидени 333 км. писти и 113 км лифтове. Това стана ясно на семинар днес в Банско. Тези цифри са заявени като проекти в 7-те общини, които граничат с парка. Дали те ще се реализират и в какъв размер решава Министерството на околната среда и водите и Министерски съвет. Категоричната оценка е, че почвата на ски пистите в национален парк Пирин не е замърсена и няма наличие на тежки метали. Това показват изследванията в парка. Изнесените преди два дни информации за замърсявания са категорично неверни, обясниха от дирекцията на парка. Също са неверни твърденията, че дърводобива в Пирин ще се увеличи 28 пъти. Само 2500 куб. м дървесина годишно се добиват в парка. Основно това е санитарна сеч. За 10 години напред се предвижда общото количество дърводобив да бъде евентуално около 28 000 куб. м.

За последните 10 години са изсечени 28 пъти по-малко дървен материал от допустимото и разрешеното, показват данните. Общият дървесен запас в Пирин е 7 млн. куб. м. Ежегодният прираст е 80 000 куб.
На семинара днес присъстват всички заинтересовани страни и обществения консултативен съвет към дирекцията на парка. На него присъстват и 95 представители от общините, кметовете на Банско и Разлог, от бизнеса от целия регион, включително Юлен АД, Балканстрой АД. Освен това и много неправителствени организации, сред които Катерина Раковска от WWF, Тома Белев от "Зелени Балкани", Филип Цанов от "Природа за хората и регионите", Андрей Ралев от "Прозрачни планини", Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие", осем професори, които участват в разработването на плана и др.
Всички обсъждат плана за управление на парк Пирин. Окончателният му вариант ще бъде приет през октомври 2015 г. В него не се допуска определяне на конкретни писти и лифтове, нито се изнасят конкретни цифри. Анализът показва, че около хижа Вихрен снегозадържането е 170 дни. При снежна покривка 1.5-2 метра, а в някои години и 3 метра. Средните годишни температури са -5, -6 градуса. Интересно е, че се повишава речния оток. В парка има 140 езера. Качеството на водите е изключително добро, включително на реките Бъндерица и Глазне.