Великотърновският Окръжен съд реши дело за присвояване на снимки от фейсбук

Крими

27-11-2014, 14:26

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Ответникът трябва да заплати 2 бона обезщетение

2 000 лева обезщетение за имуществени вреди, причинени от използване на фотографски изображения, трябва да заплати търновец на свой съгражданин, както и 853 лева разноски по делото. Това реши вчера Великотърновският окръжен съд .

В исковата молба авторът на снимките пише, че на 16.08.2013 случайно открил, че 14 създадени и публикувани от него фотоса във фейсбук страницата му са иззети. Снимките били качени в друга фейсбук страница. Те представят спортно събитие, а всяка една от тях има емблема с неговото име, която била заличена и на нейно място било поставено името на ответника като автор. Изображенията били публикувани и на уебсайта на федерацията, като отново логото на създателя им, било заменено с това на ответника. Снимките били създадени на 15.06.2013 година с личен фотоапарат. Ищецът изказал претенция за присъждане на 2 000 лева обещетение за нанесени имуществени вреди чрез нарушаване на авторското му право.

Ответникът оспорил искът с мотива, че фотосите не са резултат от творческа дейност, а любителски снимки, качени във фейсбук – общодостъпна мрежа за споделяне на материал.

Великотърновският Окръжен съд прие иска на ищеца за основателен. Магистратите определиха обстоятелството, че ищецът публикувал снимките на общодостъпно място в социална мрежа с безплатен обмен на информация, не дава възможност за използването им без разрешение. Заличаването на логото на автора пък дало пълна основателност за това иска му да бъде уважен.