Няма кандидати за шеф на Върховния касационен съд

Последната възможна дата за внасяне на кандидатури е 3 декември

На този етап няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно на днешното заседание на Висшият съдебен съвет, съобщи„Фокус”.
На 20 ноември беше открита процедурата за председател на Върховния касационен съд. Номинациите за кандидати се правят в две редовни заседания. На днешното беше едната възможност, но на този етап все няма внесени кандидатури. Следващата дата, която е последната възможност за внасяне, е на 3 декември.

Изборът на председател на ВСС трябва да се състои на 29 януари 2015 г. Това е първата възможна дата за насрочване на заседание на ВСС за изслушване на кандидатите и избор на председател на ВКС.

Това е втората процедура за избор на председател на ВКС, след като ВСС не можа да направи избор на 25 септември между кандидатурите на съдия Павлина Панова и съдия Таня Райковска. Председателят на ВКС се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет.

Мандатът на председателя е 7-годишен. Лазар Груев бе избран на 9 ноември 2007 г. и назначен с указ на президента през ноември. В момента на поста временно изпълняващ длъжността на председател на ВКС е назначена заместничката на Лазар Груев съдия Таня Райковска.