Не се предвижда поскъпване на тока от Нова година

Общество

27-11-2014, 12:05

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДКЕВР: Няма основание за поскъпване на газа

Разделянето на ДКЕВР на две ще доведе до по-голяма оптимизация на работата, коментира Светла Тодорова

Ново име, нова структура и нова процедура за избор на председател на ДКЕВР предвиждат промени в Закона за енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. Председателят на комисията Светла Тодорова коментира пред БНР, че промените са положителни, но не са достатъчни за това тя да стане наистина независим орган.

Светла Тодорова каза още, че за момемта ДКЕВР не предвижда поскъпване на тока от Нова година.

"От основните играчи, така да кажа, в сектора, нямаме такива заявления, но имаме такива заявления от централи с комбинирано производство, както и от топлофикации. За момента политиката ни е да не одобряваме такива промени в цените. Мисля, че промените, които са предложени в Закона за енергетиката, са една положителна стъпка, но не бих ги оценила като достатъчни за това комисията да бъде наистина независима. Какво са основните моменти в тези промени – първо, членовете на комисията да бъдат избирани от НС, второто е разделянето на комисията на два подсъстава, които да заседават самостоятелно - по въпроси, свързани с ВиК регулирането в един състав и вторият състав, който да работи по въпросите на енергетиката. И третият момент е известна финансова самостоятелно, което се състои в това, предложенията бюджет от комисията да не бъде коригиран от Министерството на финансите, както сега се прави", каза още Светла Тодорова.

"Ние правим бюджет по правилата, по които трябва да бъде направен. Предлагаме го като част от националния бюджет, но впоследствие Министерство на финансите има право да го коригира и да предложи друг бюджет, който се утвърждава като окончателен. Това е нещото, което нас ни смущава, тъй като нашето финансиране практически не идва от бюджетни средства, а от лицензионни такси, които плащат регулираните предприятия", допълни тя.

Светла Тодорова обясни и дали разделянето на ДКЕВР на две ще доведе до по-голяма оптимизация на работата.

"Това разделяне беше направено като компромисен вариант, в резултат на доклад на Световната банка, които строго препоръчаха комисията да се раздели на два регулатора. Тъй като това е скъпо удоволствие да бъде създадена нова администрация затова беше предложен настоящия вариант, в който в рамките на настоящата комисия да бъдат образувани тези два състава. Действително от гледна точка на заседания това ще доведе до оптимизиране на работа на комисията, но има два въпроса", които не са решени, обясни Тодорова.

"Първият е, че председателят на комисията участва във всички заседания, но председателят има и много други задължения, които са свързани с администриране, финансови въпроси, организацията на работата. Така че той е доста по-ангажиран. И за мен не е много ясно как който и да било човек би се правил на неговото място. Вторият въпрос е свързан с администрацията. Част от проблемите, които идват със забавянето на преписките в комисията идва от това, че администрацията в сегашния си състав не е в състояние да се справи с обема на работа, който имаме.