Бивш топ разузнавач: В България има прояви на радикален ислям

В акцията на ДАНС има и доза ПР, коментира Димо Гяуров

Все нещата са неясни и е трудно на този етап да се оценяват адекватно. Най-вероятно това, което се случи има два аспекта - със сигурност от една страна има радикален ислям, от друга имаме и ПР. Важно е кое е било водещото за провеждане на акцията. Достатъчно много не знаем. Не знам коя е истината. Това коментира в "Добро утро, България!" по TV7 бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. Думите му бяха по повод акцията на ДАНС срещу радикалния ислям в България, проведена в няколко града.

"Приемам с тежка насмешка думите на председателя на ДАНС, че това не е било клетка на ИДИЛ, но е могло да бъде. Подобни думи са безотговорни от устата на който и е да ръководител в службите за сигурност", категоричен е Димо Гяуров.

По думите му от това, което е изнесено като информация до момента, се вижда, че няма нито едно доказателство за директна връзка с Ислямска държава (ИД).

"Това са по-скоро последователи, което не означава, че няма радикален ислям. Този човек е опасен, но със сигурност не е заплаха за националната сигурност. Едва ли доказателствата ще издържат в съда, защото текстовете в закона са стари и неадекватни. Не съм убеден, че може да се докаже в съда", каза още бившият топ разузнавач.

Той е твърдо убеден, че това е проява на радикален ислям. "Причината е, че държавата е оставила празно място. Това е заради слабостта на държавата", уверено заяви Гяуров. Според него до момента няма нито едно доказателство, че българи се бият на фронта за ИД.

"През последните години ДАНС не са гарант за нищо. Задължително трябва да има законодателна промяна, трябва да се оздрави, защото е болно родена. Задължителна е промяна в ръководството, защото то е неадекватно. Топката е в Народното събрани", изказа мнение Димо Гяуров.

Според него в България има тенденция за проява на радикален ислям, но мерките срещу това не са адекватни.